מהי חשיבות המשחק?
המשחק הוא אזור חופשי מדאגות היום יום של העולם "האמתי". מטרתו המוצהרת היא הנאה, ובאופן טבעי מי שמרבים במיוחד לעסוק בו הם ילדים. מתוך הנאת המשחק הילד גם עובר תהליכים ,מגלה דברים חדשים על העולם ומפתח יכולות. באמצעות המשחק יכול הילד להטמיע ולתרגל מידע שספג ולבטא אותו בדרך חדשה. לילדים קטנים אין עדיין את היכולת הקוגניטיבית לעבד את החוויות שהם עוברים, יכולת שדורשת בגרות ומודעות עצמית, לכן הם נוטים להחצין ולגלם אותן בעולם החיצוני באמצעות בובות, צעצועים, תחפושות, חברים, בני משפחה ושאר עזרים. כל אלה עוזרים לילד הצעיר להביע את עולמו הרגשי ולתת ביטוי למידע שהוא לומד על העולם. כך למשל יכול הילד להיכנס לנעלי המבוגרים ולקחת על עצמו את תפקיד הכבאי ולצאת לכבות שריפות, להיות רופא הבודק חולים ורושם להם תרופות או לשים מצנפת על ראשו ולאפות עוגה – הכל כמובן בדמיון.
היכולת לדמיין היא אולי המתנה הגדולה ביותר שניתנה לילד – ליצור לעצמו עולם, ולמצוא בו מקום של ביטחון ונחמה. כשאנו נותנים מקום לדמיון ומאפשרים לילדים לפתח את היכולת לדמיין אנחנו גם מחזקים את יכולת ההתמודדות עם מצבים בלתי צפויים, עוזרים להם לפתח גמישות מחשבתית ומחזקים את האמון והביטחון ביכולות שלהם. כל אלו ימשיכו כמובן לשרת אותם גם בחייהם הבוגרים ויעזרו להם לפתח הבנה של סיטואציות חברתיות.
יש חשיבות רבה לאמן את הדמיון כבר מגיל צעיר
האימון הזה יאפשר לילד לחוות משחק באמצעות כל החושים ולפתח עולם פנימי עשיר ויצירתי. מומלץ להציע לילד משחק המפעיל כמה שיותר חושים, כלומר משחק עם חפצים מוחשיים ומגוונים. מוטב גם לתת לו להוביל את המשחק ולאפשר לו להמציא בעצמו את הסיטואציה ולבנות אותה לפי ראות עיניו – מה עושה בה כל משתתף ומה תפקידו של כל חפץ וחלק, ורק במקרה הצורך לעזור ולתווך עד שיקבל ביטחון לבנות את הסיפור בעצמו. לא רק שזה יעזור לדמיון של הילד להתפתח, אלא גם יעזור לקשר של ההורה עם הילד להגיע למחוזות חדשים של יצירה משותפת, כזו שתתן להורה הזדמנות להציץ אל תוך עולמו הפנימי והקסום. לאחר ההצצה הזאת, מומלץ לומר בקול רם עד כמה היה המשחק מהנה, כדי שהילד ירגיש שיש לו לגיטימציה להמשיך ולהמציא מהדמיון.
משחק הוא במהותו פעולה ספונטנית, אך לא כל המשחקים מעודדים שימוש בדמיון. ככל שהמשחק מעובד וברור יותר וחוקיו נוקשים יותר כך נשאר פחות מקום לכושר ההמצאה ולעולמו הפנימי של הילד המשחק. ממחקרים הראו כי ילדים שמשחקים במשחקי דמיון הם ילדים צוחקים יותר, שמחים יותר ואגרסיבים פחות מילדים שלא משחקים או משחקים משחקים באנליים שאין בהם נרטיב דמיוני. ילדים שמשחקים ומשתמשים יותר בפנטזיה מתמודדים טוב יותר עם מצבים לא נעימים, מתסכלים ואגרסיביים כיוון שבמשחק הילד לומד לפתור בעיות ומתמודד עם שליטה על רגשות. הדמיון והמשחק מאפשרים לילד לחוות כל מיני תוצאות אפשריות למצבים שונים, מה שמכין אותו להתקלות עם מצבים דומים במציאות.
הדמיון הוא כלי חשוב מאין כמותו – עזרו לילדכם לטפח אותו באמצעות משחק!
צוות מאמא גורו